Üniversitemiz "2019-2023 Dönemi Güncellenmiş Stratejik Planı Üç Yıllık Gerçekleşme Sonuçlarının Değerlendirilmesi" Toplantısı Yapıldı
1 Mart 2024 | 10:19

Üniversitemiz 2019-2023 Dönemi Güncellenmiş Stratejik Planı Üç Yıllık Gerçekleşme Sonuçlarının Değerlendirilmesi amacıyla 29 Şubat 2024 tarihinde, Rektörlük Yeni Senato Salonunda Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız başkanlığında bir toplantı gerçekleştirildi. Söz konusu toplantıya Strateji Geliştirme Kurul Üyelerimiz fiili olarak katılırken, Üniversitemiz Senato Üyeleri, Danışma Kurulları Üyeleri, Kalite Komisyonu, Akademik Birim Yöneticileri, İdari Birim Yöneticileri ve Birim Stratejik Planlama Ekip Başkanları çevrim içi olarak katılım sağladılar.

Toplantıda konuşan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız, Gazi Üniversitesinin köklü tarihinin önemli bir parçası ve kurumsal kültürünün önemli bir unsuru olan stratejik planlama çalışmalarını 15 yılı aşkın süredir kararlı ve başarılı bir şekilde devam ettirdiğini söyledi. Prof. Dr. Yıldız, ülkemizin öncü üniversitelerinden birisi olan Üniversitemizde stratejik planlama çalışmalarının, başlatıldığı günden itibaren katılımcı bir yaklaşımla tabana yayıldığını ve Üniversitemiz kaynakları ile hazırlanmasının hassasiyetle ele alınan bir konu olduğunu belirtti. Prof. Dr. Musa Yıldız, Üniversitemizin bu çalışmalarda ortaya koyduğu emek yoğun sürecin Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından stratejik planlarımıza ilişkin yapılan değerlendirmelerde vurgulanmasının; bu değerlendirmelerde, Üniversitemizin stratejik planlarının hazırlanmasında “özverili çalışmanın ve yoğun bir emeğin olduğunu ve bu sürece gereken önemin atfedildiğinin” değerlendirilmesinin, sürecin Üniversitemizde doğru bir şekilde yürütüldüğünün önemli bir göstergesi olduğunu ifade etti.

Üniversitemizin dördüncü dönem stratejik planı olan 2024-2028 Dönemi Stratejik Planının 1 Ocak 2024 tarihi itibarıyla uygulamaya konulduğunu aktaran Prof. Dr. Musa Yıldız, yeni bir stratejik plan dönemine girerken bir önceki dönemin stratejik planının uygulama sonuçlarının değerlendirilmesinin de stratejik yönetim süreci kapsamında önemle ele alınan konulardan biri olduğunu kaydetti.

Bu çerçevede önceki dönem stratejik planımızın izleme ve değerlendirme çalışmalarının SGK üyeleri ile zaman zaman bir araya gelerek yürütüldüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Yıldız, çalışmaların özellikle stratejik planlama sürecindeki yetkinliğimizin planlama ve uygulama aşamasından izleme ve önlem alma aşamalarına yaygınlaştırılması açısından büyük önem taşıdığını dile getirdi. Prof. Dr.  Musa Yıldız, bu konuda gösterilen çaba ve çalışmaların Üniversitemizin 2023 yılında ilk olarak YÖKAK’tan 5 Yıllık Kurumsal Akreditasyon alması ve sonrasında TSE’den TS 9001 Kalite Yönetim Sistemi belgesini almasıyla takdir gördüğünü sözlerine ekledi.

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız toplantıda, Rektör Yardımcısı Ramazan Bayındır’ın 2019-2023 Dönemi Güncellenmiş Stratejik Planımızda yer alan hedef ve performans göstergelerine ilişkin değerlendirmelerinin yapıldığı sunumun ardından konuşmalarının devamında toplantının amacının göreve geldiklerinde güncelleme çalışmaları başlatılan ve 2021 yılı itibarıyla uygulamaya konulan 2021-2023 Dönemi Stratejik Planının uygulandığı dönem içerisindeki sonuçlarını iç ve dış paydaşların katılımı ile değerlendirmek olduğunu belirtti.

Plan uygulama dönemine ilişkin genel bir değerlendirme yapıldığında, plan dönemi boyunca küresel salgın, yakın coğrafyamızda yaşanan savaşların ekonomi üzerindeki olumsuz etkileri ve son olarak 2023 yılının başında Ülkemizin yaşadığı deprem felaketlerinin hedef ve performans göstergelerimiz üzerinde etkili olduğunu anlatan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, bunların yanında plan dönemi içerisinde gerçekleşen kapsamlı öğrenci affının da özellikle öğrencilere ilişkin performans göstergelerinde hedeflenen değerlerin gerçekleşmesini etkileyen önemli bir faktör olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Yıldız, söz konusu deneyimlerin yeni plan çalışmalarında yol gösterici olduğunu, hedeflerimiz ve performans göstergelerimizin güncellenmesinde Stratejik Yönetim Ekibimiz tarafından dikkate alındığını söyledi.

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, 2019-2023 Dönemi plan çalışmalarından öğrenilen tecrübelerin 2024-2028 dönemi plan izleme, değerlendirme çalışmalarına yansıtılması, hedef ve performans göstergelerinin gerçekleşme oranlarını artırmaya yönelik önlemler alınmasının gelecek dönem stratejik yönetim çalışmalarının temelini oluşturduğunu belirtti.

Üniversitemiz 2024-2028 Dönemi Stratejik Planı hazırlık çalışmaları kapsamında, önceki dönem stratejik planı değerlendirme çalışmalarından elde edilen sonuçların, tematik olarak eğitim, araştırma, girişimcilik, toplumsal katkı ve kurumsal dönüşüm alanlarında oluşturulan çalışma grupları tarafından değerlendirildiğini ifade eden Prof. Dr. Musa Yıldız, yapılan değerlendirme sonucunda ise her tematik çalışma grubunun önerileri doğrultusunda amaç, hedef ve performans göstergelerinin yeni plana; mevcut hali ile aktarılmasını, güncellenerek aktarılmasını veya  yeni planda yer verilmemesinin kararlaştırıldığını vurguladı.

Prof. Dr. Yıldız, bu kapsamda 12. Kalkınma Planında öngörülen hedefler çerçevesinde, Üniversitemizde stratejik planlama ve kalite güvence süreçlerini entegre etmeye yönelik olarak stratejik yönetim sürecimizde PUKÖ çevrimlerini kapatmaya devam etmeyi, stratejik planımızda yer alan göstergelerin gerçekleşme oranlarını artırmak üzere performans göstergelerine ilişkin önlemleri Kalite İyileştirme Planı kapsamına almayı amaçladıklarını söyledi.

Stratejik Yönetimin hiçbir zaman tamamlanmayacak bir süreç olduğunun bilinci ile stratejik plan hazırlama, uygulama, izleme, değerlendirme ve hedef gerçekleşme düzeylerini artırmak üzere gereken önlemleri alma yönündeki çalışmaların kurum geneline ve tabana yayılmış bir şekilde uygulamaya devam edileceğini önemle vurgulayan Prof. Dr. Musa Yıldız, kurumumuzu bir adım öteye taşımak üzere desteklerini esirgemeyerek toplantıya katılım sağlayan Danışma Kurulları üyelerine, Strateji Geliştirme Kurulu ve Kalite Komisyonuna, tüm katılımcılara ve çalışmaya emek veren personele teşekkürlerini ileterek konuşmalarını tamamladı.

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız'ın açılış konuşmalarını müteakip Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ramazan Bayındır tarafından "Gazi Üniversitesi 2019-2023 Dönemi Güncellenmiş Stratejik Planı Üç Yıllık Değerlendirme ve Sonuç Raporu" sunumu gerçekleştirildi. Toplantı, katılımcıların görüş ve önerilerinin alınması ile sona erdi.

strateji toplantı-1

strateji toplantı-1

 

 

background image