Üniversitemizde "2024-2028 Dönemi Stratejik Yönetim Süreci" Başlıklı Etkinlik Düzenlendi
12 Aralık 2023 | 09:32

Üniversitemizin 01.01.2024 tarihi itibarıyla uygulamaya konulacak dördüncü dönem stratejik planıyla birlikte 2024-2028 dönemi stratejik yönetim süreci ve birimlerde yürütülecek stratejik plan çalışmaları hakkında Rektör Prof. Dr. Musa YILDIZ Başkanlığında, Üniversitemiz Üst Yönetimi ve Strateji Geliştirme Kurulu Üyelerinin de katılımıyla Akademik ve İdari Birim Stratejik Planlama Ekiplerine yönelik düzenlenen “Gazi Üniversitesi 2024-2028 Dönemi Stratejik Yönetim Süreci” konulu Hizmet İçi Eğitim Programı yaklaşık 250 katılımcı ile 11 Aralık 2023 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Etkinliğe Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Fazlı Polat, Prof. Dr. Ramazan Bayındır, Prof. Dr. Yücel Gelişli, Rektör Danışmanları Prof. Dr. Halil İbrahim Bülbül, Doç. Dr. Temel Çakıroğlu, Dr. Ahmet Bilal Dostbil, akademik ve idari birim yöneticileri ile personelimiz katıldı. Programda, Gazi Eğitim Fakültesi Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü Kimya Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurcan Turan Oluk ve Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı Stratejik Planlama Müdürlüğü Koordinatörü Öğr. Gör. Dr. Zeynep Bumin Süzen bilgilendirme yaptı.

Rektörlük Mimar Kemaleddin Salonu’nda düzenlenen etkinlik Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’ın açılış konuşması ile başladı. Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, hızlı rekabetin tüm alanlardaki çalışmaları etkilediği günümüzde, üniversitelerin faaliyetlerini, kaynaklarını etkililik ve verimlilik ilkeleri çerçevesinde kullanmak üzere planlı bir şekilde yürütmelerinin her geçen gün önem kazandığını söyledi. Prof. Dr. Musa Yıldız, Araştırma Üniversitesi misyonu yüklenen Üniversitemizin planlamalarını ve faaliyetlerini bu çerçevede başarılı bir şekilde yürüttüğünü vurguladı.

Prof. Dr. Musa Yıldız, QS 2024’de çevresel etki, sosyal etki ve yönetim süreçlerine odaklanan sıralamada Gazi Üniversitesinin, dünya genelinde toplam 1397 kurum arasında 537. sıraya yerleştiği bilgisini aktararak, şöyle konuştu: “Sıralamaya Türkiye’den 24 üniversite dâhil edildi. Gazi Üniversitesi, Türk üniversiteleri arasında 7. sırada, ‘Yeşil Kampüs ve Sürdürülebilirlik’ temalarına odaklanan UI Greenmetric Derecelendirme Kuruluşunun 2023 sonuçlarına göre de Üniversitemiz, dünya genelinde 483. sıraya yerleşerek sürdürülebilir ilk 500 üniversite arasında yerini alarak uluslararası derecelendirmelerde de önemli bir başarıya imza atmıştır.”

Üç yılı aşkın süredir yoğun bir mesai ve özveri ile çalıştıklarını anlatan Prof. Dr. Yıldız, sundukları tüm hizmetlerin kalitesini güvence altına almak için, katılımcı bir anlayışla, kararlılıkla adımlarını attıklarını kaydetti.

Prof. Dr. Musa Yıldız, Üniversitemiz stratejilerinin belirlenmesi konusunda da göreve geldiklerinde güncelledikleri stratejik plan ve yeni hazırlanan 2024-2028 Dönemi Stratejik Planının öncü bir rol üstlendiğine değinerek, “Bununla birlikte hazırlanan planlarımızın etkili bir şekilde uygulanması, modern yönetim yaklaşımlarının gerektirdiği gibi Üniversitemizin tüm birimleri tarafından benimsenmesi, planımızla uyumlu uygulamalar içerisinde olması ve hazırladığımız planları düzenli olarak izleme ve değerlendirme çalışmalarının hem merkezi hem de birimler düzeyinde yürütülmesi yönetim olarak önceliklendirdiğimiz ve önem verdiğimiz bir konu olmuştur” diye konuştu.

Üniversitemizin sahip olduğu kurum kültürünün önemli bir parçası olan stratejik planlama anlayışının devamlılığının ve sürdürülebilirliğinin sağlanması konusunda Strateji Geliştirme Kurulu’nun başarılı çalışmalar yürüttüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Yıldız, bu amaçla Kurulun yeni dönem stratejik plan hazırlıkları kapsamında temsiliyeti esas alan bir yapılanma içerisinde, tüm birimlerimizin katkı ve katılımı ile çalışmalarını yürüttüğünü ifade etti.

Üniversitemizin 5-8 Aralık 2023 tarihleri arasındaki Belgelendirme Denetimlerini başarıyla tamamladığını ve belge almaya hak kazandığının ilan edildiğini vurgulayan Prof. Dr. Musa Yıldız, sözlerine şöyle devam etti: “Kalite Yönetim Sistemi (TS EN ISO 9001:2015), paydaş beklentileri ile mevzuata uygun hizmetleri sürekli sağlama kabiliyeti, paydaş memnuniyetini artıracak fırsatları belirleme, bağlam ve hedefler ile ilgili risk ve fırsatları belirleme gibi pek çok fırsat sunar. Bununla birlikte Kalite Yönetim Sistemi standardının 5.1 Liderlik ve taahhüt maddesi gereği; Kalite yönetim sistemi için kalite politikası ve kalite hedefleri oluşturulmalı ve bunlar Üniversitemizin stratejik yönü ve bağlamı ile uyumlu olmalıdır.  Yani kurum/birim, kalite politikasına uygun olarak stratejik kalite hedeflerini belirler. Bu da ancak güçlü ve nitelikli bir stratejik planla başarılabilir. Stratejik planlama ile Kalite Yönetimi birbirini bütünleyen kavramlardır.”

Stratejik planın, kurumları hedeflerine ulaştıracak şekilde tüm süreçlerinin yeniden tasarlanmasının ve iyileştirilmesinin ilk adımı olduğunu belirten Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, stratejik plan çalışması ile kalite hedeflerinin belirlendiğini ve iyileştirme çalışmalarının bu süreçlerden başlaması gerektiğini dile getirdi.

Kalite yönetimi ve stratejik yönetimin başarılı bir şekilde uygulanması için kurum kültürünün katılımcı, takım çalışmasını temel alan, iç ve dış paydaşların taleplerine duyarlı bir kurum kültürüne dönüştürülmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Yıldız, “Üniversitemizde kalite kültürünün içselleştirildiği, kurumsal kalite güvencesi sistemi ve stratejik yönetim çalışmalarının uzun yıllardır başarıyla sürdürüldüğü, bu çalışmaların sadece belgelendirme ya da raflara yerleşecek bir Stratejik Plan amacıyla yürütülmediği, hem Kurumsal Akreditasyon Değerlendiricileri hem de TSE Denetçileri tarafından tespit ve takdir edilmiştir” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, oluşturulan sağlam yapının başarıyla yürütülmesi için bu yönetim yaklaşımlarının; kararlılıkla ve bütünsel bir anlayışla, kurumu ve birimlerimizi daha iyiye taşıma amacıyla tam katılımla yürütülmesinin önemine işaret etti.

Strateji Geliştirme Kurulunun, yeni plan döneminde tüm birimlerimizin Üniversitemiz stratejik planı doğrultusunda kendi planlarını hazırlamasını karara bağladığını ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, bunun aynı stratejik amaç ve hedefler doğrultusunda daha hızlı ve kararlı adımlarla yürümemizi sağlayacağını söyledi.

Kurumsal akreditasyon, program akreditasyonu, kalite yönetim sistemi ve stratejik planlama sürecinin, kol kola yürümesi gereken süreçler olduğundan söz eden Prof. Dr. Musa Yıldız, Üniversitenin tüm birimlerindeki süreçlerin uyum içerisinde yürütülmesinin, Kurumumuzu daha nice başarılara taşıyacağını belirtti.

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Fazlı Polat ise Üniversitemizde stratejik plan hazırlama süreçlerinden bahsederek, personelin farkındalığını artırmak ve bilgi artırımını sağlamak için toplantılar düzenlendiğini ifade etti.

Prof. Dr. Fazlı Polat, Üniversitemiz stratejik planının oldukça katılımcı bir şekilde dört aşamada yürütüldüğünü söyledi. Prof. Dr. Fazlı Polat, bu aşamaları; hazırlık dönemi çalışmaları, hazırlık programı, durum analizi, geleceğe bakış ve farklılaşma stratejileriyle beraber, strateji geliştirmeden oluştuğunu anlatarak her aşama kapsamında yapılan çalışmalardan söz etti.

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ramazan Bayındır da Birim Stratejik Planları ve Kurumsal Kalite Çalışmaları konulu bilgilendirme yaptı. Prof. Dr. Ramazan Bayındır, birimlerin stratejik planlarının kalite süreçleriyle uyumlu bir şekilde gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade etti. Strateji plan konusunda bilgiler veren Prof. Dr. Ramazan Bayındır, stratejik planın hazırlanmasında dikkat edilecek unsurlar üzerinde durdu.

Üniversitemiz bünyesinde 2007 yılından bu yana stratejik planın hazırlandığını anlatan Prof. Dr. Ramazan Bayındır, stratejik planı kalite güvencesinin temeli olarak niteledi. Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ramazan Bayındır, stratejik plan ve kalite bağlamında yapılan çalışmaların her zaman devam edeceğini dile getirdi.  Prof. Dr. Bayındır, kurum genelinde hazırlanan stratejik planın birimlerin temelinde hazırlanan hedeflerin belirlenmesinde mihenk taşı niteliği taşıyacağını söyledi. Üniversitemizin kurumsal akreditasyon başarısında hem kurum ve birim stratejik planlarının hem de kalite iyileştirme planının kurumsallaşmış bir şekilde hazırlanması, izlenmesi ve değerlendirilmesinin yanı sıra iyileştirme sonuçlarına göre yeni değerlendirmelerin yapılmasının etkisi olduğunu ifade etti. Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ramazan Bayındır, Kalite Komisyonunun birim ziyaretleri kapsamında birimlerde görülen eksiklikler ve yapılması gerekenlerden söz etti.

Kalite Yönetim Sisteminin sunduğu fırsatlardan söz eden Prof. Dr. Ramazan Bayındır, paydaş memnuniyetinin sağlanması yönünde çalışmalara önem verilmesi gerektiğini ifade etti. Stratejik planlama ile toplam kalite yönetiminin birbirini tamamlayan bir süreç olduğunu kaydeden Prof. Dr. Bayındır, Üniversitemizde kalite kültürü içselleştirilmiş durumda olduğuna dikkati çekti.

Prof. Dr. Ramazan Bayındır’ın konuşmasının ardından Öğr. Gör. Dr. Zeynep Bumin Süzen ve Doç. Dr. Nurcan Turan Oluk bilgilendirme sunumlarını gerçekleştirdi. Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Fazlı Polat, Öğr. Gör. Dr. Zeynep Bumin Süzen’e; Prof. Dr. Ramazan Bayındır ise Doç. Dr. Nurcan Turan Oluk’a belge takdim etti.

-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1

background image