"Stratejik Plan Hazırlama Süreci” Konulu Hizmet İçi Eğitim Programı Düzenlendi
11 Ocak 2023 | 11:12

Üniversitemizin 2024-2028 Stratejik Planı’nın hazırlanmasına ilişkin düzenlenen “Stratejik Plan Hazırlama Süreci” konulu hizmet içi eğitim programı gerçekleştirildi.

Personel Dairesi Başkanlığı Eğitim Şube Müdürlüğü tarafından akademik ve idari personele yönelik olarak düzenlenen çevrim içi eğitim programına Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır, Genel Sekreter Yardımcısı ve Personel Daire Başkanı Mehmet Ali Özkan katıldı. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı Plan ve Programlar Genel Müdürlüğü Strateji ve Bütçe Uzmanı Ahmet İnan eğitimci olarak programda yer aldı.

Eğitim Şube Müdürü Aydın Kayaer, program moderatörü olarak yaptığı açılış konuşmasında şunları söyledi: “Çok değerli personelimiz, çok farklı konu ve çok özel konuklar ile büyük bir titizlikle hazırladığımız eğitimlerimiz devam ediyor. 2023 yılının ilk hizmet içi eğitim programında birlikteyiz. Hepiniz hoş geldiniz. Bugün, yeni dönem stratejik plan hazırlıkları kapsamında Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Uzmanı Ahmet İnan kıymetli bilgiler verecek. Katılımlarından dolayı kendilerine teşekkür ediyorum.”

“Stratejik Plan Hazırlama Süreci” konulu hizmet içi eğitim programı canlı yayınına Üniversitemiz Senato Salonu’ndan stratejik plan hazırlama ekibi ile birlikte katılan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız sözlerine “Üniversitemiz adına çok güzel başarılara imza attığımız bir yılı daha tamamlamış olmanın mutlu ve haklı gururunu yaşamakla birlikte, yeni yılda da çalışmalarımıza hızla devam etmekteyiz. Bu vesileyle hepinizin yeni yılını can-ı gönülden tebrik ederim” ifadeleri ile başladı.

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, ülkemizin ihtiyaçlarına duyarlı; ürettiği bilgiyi ürüne, teknolojiye ve hizmete dönüştüren; küresel ölçekte rekabetçi bir yükseköğretim sistemine ulaşılması için faaliyetlerini planlı bir şekilde yürütmek üzere, 2024-2028 dönemini kapsayan dördüncü stratejik planın çalışmalarının Üniversitemizin tüm birimlerinin en üst seviyede katılımıyla başladığını söyledi. Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, sözlerine şöyle devam etti: “Bu amaçla, Üniversitenin kendisini ve çevresini daha iyi tanımasına yardımcı olmak, Üniversite olarak neredeyiz, nereye ulaşmak istiyoruz, gitmek istenilen yere nasıl ulaşabiliriz sorularının cevaplarını ortaya koymak üzere, Üniversitemizin uzun vadede idealleri doğrultusunda ilerleyebilmesi için yönlendiricilik işlevi gören misyon, vizyon ve temel değerlerimizi yine katılımcı bir yaklaşımla hep beraber belirleyeceğiz. Üniversitemizin 2024-2028 dönemine ilişkin dördüncü stratejik planının hazırlık çalışmalarında vermiş olduğunuz ve vereceğiniz değerli katkılar için her birinize ve bu süreçte bize yol gösterici bilgiler aktarmak üzere davetimize icabet eden Strateji ve Bütçe Uzmanı Sayın Ahmet İnan Beye teşekkür eder, şimdiden hazırlanacak yeni planın hayırlara vesile olmasını temenni ederim.” 

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır ise konuşmasında, kamu maliye yönetiminin ve bütçe planlamanın gereği çerçevesinde, stratejik plan hazırlama çalışmalarını geniş katılımlı bir yaklaşımla başlattıklarını vurgulayarak, bu kapsamda ilk olarak stratejik planlama yönergesinin uygulamaya konulduğunu belirtti. Prof. Dr. Bayındır, “Bu kapsamda, beş aşamalı hazırlık sürecimizde ilgili çalışma grupları oluşturulmuştur. Stratejik plan hazırlama sürecinde bize katkı veren tüm ekip arkadaşlarımıza, çalışma gruplarına ve yol göstermek üzere düzenlenen eğitim programında bize bilgi veren Strateji ve Bütçe Uzmanı Ahmet İnan’a teşekkür ediyor, başarılı bir toplantı olmasını diliyorum” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı Plan ve Programlar Genel Müdürlüğü Strateji ve Bütçe Uzmanı Ahmet İnan konuşmasında, stratejik planların beş yıllık dönemi kapsadığını belirterek, kuruluşların mevcut durum, misyon ve temel değerlerinden hareketle bir vizyon oluşturmaları, bu vizyona uygun amaç ve hedefler belirlemeleri, ölçülebilir göstergeler geliştirerek başarılarını izlemeleri ve değerlendirmeleri sürecini ifade eden katılımcı bir planlama yaklaşımı olduğunu kaydederek şunları söyledi:

“5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu kapsamında 2006 yılından bu yana Üniversiteler beş yıllık stratejik planlarını hazırlayıp uygulamaya koymaktadır. Mevcut durumlarına göre üniversiteler vizyon ve misyonlarını belirleyerek kendilerine bir yol haritası çizmektedir. Beş yıllık stratejik plan bu süreçte bir rehber niteliği taşımaktadır. Katılımcı bir yönetimle hazırlanan stratejik planlar yalnızca etkin bir yönetim unsuru değil, aynı zamanda hesap verilebilirlik açısından da önem taşımaktadır.”

Strateji ve Bütçe Uzmanı Ahmet İnan, daha sonra Üniversitelerde stratejik planlama neden önemlidir, stratejik planlama sürecinde rol ve sorumluluklar, stratejik planlamada temel sorular ve bileşenler, durum analizi gibi konu başlıkları ile sunum eşliğinde katılımcılara bilgi verdi.

“Stratejik Plan Hazırlama Süreci” konulu hizmet içi eğitim programı katılımcıların sorularının cevaplandırılması ile sona erdi.

STRATEJİK PLANLAMA BİLGİLENDİRME SUNUMU

-1-1-1-1

background image